Vloerverwarming is een comfortabele manier van verwarmen die steeds populairder wordt in Nederland. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte en is daardoor energiezuiniger dan traditionele radiatoren. Bovendien heb je geen radiatoren meer nodig, wat zorgt voor meer ruimte en een strakker interieur. Hoe leg je zo’n vloer? Hier is een stappenplan!
Stap 1: Bereken de benodigde materialen
Voordat je begint met het aanleggen van vloerverwarming, is het belangrijk om te berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Een richtlijn is om ongeveer 100 Watt per vierkante meter te rekenen voor een goed geïsoleerde ruimte. Voor een slecht geïsoleerde ruimte kan dit oplopen tot 150 Watt per vierkante meter.
Om te berekenen hoeveel meter draadmat je nodig hebt, vermenigvuldig je de oppervlakte van de ruimte met het aantal Watt per vierkante meter en deel je dit door de lengte van de draadmat. Voorbeeld: je wilt vloerverwarming aanleggen in een ruimte van 20 vierkante meter en rekent met 100 Watt per vierkante meter. Je hebt draadmatten van 50 meter lang. Dan heb je 20 x 100 = 2000 Watt nodig. Dit deel je door 50 meter, wat neerkomt op 40 meter draadmat.
Stap 2: Leg de randisolatie
Randisolatie voorkomt dat de warmte naar de muren of de fundering weglekt en zorgt ervoor dat de vloerverwarming efficiënter werkt. Leg de randisolatie tegen de muren aan en zorg dat het goed aansluit. Bij de deuren en eventuele andere openingen kun je randisolatie met een lagere hoogte gebruiken, zodat er geen hobbels ontstaan in de vloer.
Stap 3: Leg de draadmatten
De draadmatten vormen het fundament van de vloerverwarming. Leg de draadmatten met de gladde kant naar beneden op de ondergrond en snijd ze op maat met een tang. Leg de matten ongeveer 10 cm uit elkaar en zorg dat ze niet overlappen. Begin met het leggen van de matten bij de thermostaat en werk vanuit daar naar buiten toe.
Stap 4: Sluit de draden aan
Nadat de draadmatten zijn gelegd, kunnen de draden worden aangesloten. Zorg dat je de draden in de juiste volgorde aansluit en maak gebruik van speciale connectoren. Deze verbinden de draden en zorgen voor een goede verbinding. Het is belangrijk dat alle draden goed zijn aangesloten, omdat dit invloed heeft op de werking van de vloerverwarming.
Stap 5: Test de vloerverwarming
Voordat je de vloer afwerkt, is het belangrijk om de vloerverwarming te testen. Je wilt immers wel zeker weten dat je de vloer niet weer hoeft te verwijderen of zelfs hoeft open te breken omdat de vloerverwarming het niet (goed) doet.
Stap 6: Geniet van je mooie, warme vloer
Doet de vloerverwarming het goed? Dan kun je de vloer verder afwerken met een vloerbedekking van jouw keuze. Kies voor laminaat, PVC, beton, plavuizen of wat jij maar wilt. Je kunt dan gaan genieten van je schitterende, warme vloer.
Wil je meer weten over vloerverwarming en de benodigde materialen? Dan kun je de website bekijken. Je vindt daar alle benodigde informatie.