Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om wat groen in huis toe te voegen, dan moet je overwegen om te investeren in een aantal mooie kamerplanten. Niet alleen verbeteren ze de luchtkwaliteit in je huis, maar ze zullen ook helpen om elke kamer op te fleuren. Niet alle planten zijn echter gelijk – sommige zijn veel gemakkelijker te verzorgen dan andere.

Als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke plant die weinig aandacht nodig heeft, lees dan verder voor onze lijst met de makkelijkste kamerplanten om in huis te verzorgen!

De voordelen

De meeste mensen associëren kamerplanten met grauwe kantoren en vergaderingen om 8 uur ‘s morgens, maar er zijn eigenlijk heel wat voordelen aan het hebben van veel planten in je huis.

Ten eerste helpen planten de lucht te zuiveren door schadelijke gifstoffen en verontreinigende stoffen te verwijderen. Ze helpen ook de luchtvochtigheid te regelen, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van je huid en ademhalingswegen.

Bovendien hebben studies aangetoond dat het in de buurt zijn van planten kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Ze zijn nog mooi om naar te kijken ook, dus als je een manier zoekt om je huis op te fleuren en tegelijk je gezondheid te verbeteren, begin dan die lege hoekjes op te vullen met wat groene vrienden.

Sommige zijn gewoon makkelijker dan de andere

Als je ooit een kamerplant over je heen hebt zien afsterven, heb je je misschien afgevraagd waarom sommige planten zo moeilijk in leven te houden zijn. De waarheid is dat sommige planten van nature gewoon onderhoudsarmer zijn dan andere. Zo kunnen vetplanten en cactussen water in hun bladeren opslaan, zodat ze langer zonder water kunnen. Evenzo halen luchtplanten de meeste van hun voedingsstoffen uit de lucht om hen heen, zodat ze niet zo vaak bemest hoeven te worden.

Natuurlijk zijn er ook enkele praktische overwegingen die sommige planten gemakkelijker te verzorgen maken dan andere. Bijvoorbeeld, planten die klein blijven kunnen gemakkelijk op een vensterbank verzorgd worden, terwijl grotere planten misschien een speciaal plekje in de tuin nodig hebben. Uiteindelijk is de beste plant om voor te zorgen die plant die bij je levensstijl en omgeving past.

Een paar van de gemakkelijkste planten in huis

Als het op kamerplanten aankomt, zijn er twee soorten mensen: zij die niets in leven kunnen houden, en zij die groene vingers hebben. Voor de laatste groep is elke plant eerlijk spel. Maar voor degenen onder ons die in de eerste categorie vallen, moeten we onze planten zorgvuldig kiezen.

Hier zijn enkele van de gemakkelijkste planten om in huis te verzorgen, zelfs als je geen plantenmens bent.

Als eerste op de lijst staat de trouwe vetplant. Deze jongens zijn praktisch onverwoestbaar en kunnen maanden overleven zonder water te krijgen. Als je vergeet ze water te geven, gaan ze gewoon in winterslaap tot je er weer aan denkt. Ze hebben ook niet veel zonlicht nodig, dus ze zijn perfect voor kantoren en andere plaatsen met weinig licht.

De volgende is de slangenplant, of sansevieria. Ook deze jongens zijn behoorlijk taai en kunnen beter tegen verwaarlozing dan de meeste planten. Ze hebben niet veel zonlicht of water nodig, en ze staan er zelfs om bekend dat ze de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren.

Dan hebben we nog de spinnenplanten in de aanbieding. Deze winterharde plantjes zijn praktisch onverwoestbaar – perfect voor wie erom bekend staat dat hij zijn planten doodt. Spinnenplanten zijn ook geweldig in het uitfilteren van giftige stoffen uit de lucht.

Tenslotte hebben we de ZZ plant, of Zamioculcas zamiifolia. Deze is wat pietluttiger dan de andere op deze lijst, maar ze is nog steeds betrekkelijk gemakkelijk te verzorgen

Korte tips over voor een succesvolle verzorging

Als je een onderhoudsarme plant zoekt om in je huis te zetten, zijn vetplanten dus een goede optie. Deze winterharde planten kunnen in allerlei omstandigheden overleven, en ze vragen niet veel verzorging.

Hier zijn wat tips over hoe je deze vier soorten planten met succes kunt verzorgen:

Succulenten geven de voorkeur aan helder, indirect zonlicht. Als je ze binnenshuis wilt kweken, zorg dan dat ze in de buurt van een raam staan waar ze veel licht krijgen. Deze planten hebben niet veel water nodig, dus het is beter om voorzichtig te zijn. Geef ze een keer per week of twee water, en laat de grond tussen de gietbeurten helemaal uitdrogen.

Spinnenplanten en slangenplanten kunnen een groot temperatuurbereik verdragen, maar ZZ planten geven de voorkeur aan warme temperaturen en mogen niet blootgesteld worden aan temperaturen onder de 10 graden Celsius.

Alle vier de soorten planten hebben er baat bij als ze tijdens de bloei eens in de maand of twee keer bemest worden perioden.

Zorg er tenslotte voor dat je de juiste pot voor je plant hebt. Succulenten en cactussen hebben goed doorlatende grond nodig, dus zorg ervoor dat je pot drainagegaten heeft. Slangenplanten en spinnenplanten verdragen een breder scala van bodems, maar ZZ planten geven de voorkeur aan zandige of lemige bodems.

Tot slot

Dus, als je een onderhoudsarme plant zoekt om dit jaar te verzorgen, is elk van de planten op onze lijst een prima keuze. Zorg er gewoon voor dat je ze voldoende licht en water geeft als dat nodig is, en ze zouden in je huis goed moeten gedijen. Heb je al een favoriete onderhoudsarme kamerplant?

Bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen