Een goede klusser bereidt zijn klus altijd goed voor. Check daarom voordat je gaat zagen welk zaagblad je nodig hebt. En nog belangrijker, zijn de bladen die je in huis hebt nog wel scherp? Een scherp, nieuw zaagblad zaagt toch net wat fijner en sneller dan een bot blad. 

Welke zaagmachine gebruik je?

Er zijn verschillende soorten zaagmachines op de markt. De meest gebruikte zaagmachines zijn de decoupeerzaag, de reciprozaag, de cirkelzaag en de multizaag. We lichten hieronder kort toe welke zaag handig is voor welk project. 

Decoupeerzaag

De decoupeerzaag is een multifunctionele zaagmachine die ingezet kan worden voor de meeste klussen in en rond het huis. Een decoupeerzaag gebruik je vooral om de preciezere klussen uit te voeren, zoals het uitzagen van cirkels, het afronden van hoeken en het afsnijden van kleine hoekjes. Moet je grotere afstanden afleggen met de zaag? Dan kun je beter voor een andere zaag kiezen. 

Reciprozaag

De reciprozaag is een specialist in zijn soort. Door de speciale vorm van het zaagblad (smal en uitlopend in een punt) kun je de reciprozaag vooral goed inzetten bij klussen waar je weinig bewegingsvrijheid hebt. Daarom wordt deze zaag vaak gebruikt langs een muur.

De reciprozaag is ook erg handig om bochten mee te zagen. 

Cirkelzaag

Een cirkelzaag is ideaal om snel en nauwkeurig, lange, rechte lijnen te zagen. Een cirkelzaag is heel handig als je lange zaagsneden moet maken in dikkere materialen. Zo wordt een cirkelzaag vaak gebruikt voor het zagen van laminaat planken. Of om houten planken op maat te zagen. De cirkelzaag wordt dan meest  gebruikt voor hout, maar is ook geschikt voor spaanplaat, triplex en vloerpanelen. Het kan wel zo zijn dat je hiervoor speciale cirkelzaagbladen moet aanschaffen, die geschikt zijn voor deze materialen. 

Multizaag

De naam zegt het al een beetje, maar een multizaag is ideaal voor het zagen van veel verschillende materialen. Deze ene zaag kan alles zagen: hout, tegels, pvc, laminaat en aluminium. Op een multizaag kun je meerdere soorten zagen bevestigen, zodat je snel en gemakkelijk door kunt met je klus. 

Het beste zaagblad voor jouw project

Als je eenmaal weet welke zaagmachine je nodig hebt voor je klus, is het tijd om te kijken welk merk je gaat gebruiken. Ieder merk en apparaat heeft een beperkt aantal zaagbladen wat geschikt is. Kijk daarom eerst goed welke zaagbladen bij jouw apparaat passen. Een verkeerd zaagblad kan zeer grote gevolgen hebben. Zo kan een te groot zaagblad bijvoorbeeld vast blijven zitten in de zaagkap. 

Denk vervolgens goed na over het doel. Wil je graag snel en grof zagen? Kies dan voor een zaagblad met weinig tanden. Moet je juist een klein stukje heel precies uitzagen? Kies dan voor een fijner blad met veel tandjes voor precisiewerk.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen